Nordiska Recipo ska återvinna WEEE-plast
Målsättningen är att gammal plast ska bli till ny återvunnen plastråvara för användning i nya elektroniska produkter.
Recipo, en nordisk ekonomisk förening ägt av olika hemelektronikföretag, har öppnat en specialbyggd återvinningsanläggning, Recipo Material, för plast från el- och elektronikavfall i Riga, Lettland.
Genom detta initiativ blir den ekonomiska föreningen den andra aktören i norra Europa som arbetar med detta.
Målsättningen är att uttjänt plast från den nordeuropeiska elektronikmarknaden ska bli till ny, återvunnen plastråvara för användning i nya elektroniska produkter.
Fabriken, vilken varit i drift sedan början av 2020, har en årlig kapacitet på 20 000 ton plastavfall. Hur stor investering det handlar om vill Josef Tapper, vd för Reciepo, inte uttala sig om.
-I dagsläget är ett skift i drift, men i slutet av 2021 planerar vi för att köra med 3 skift, säger Josef Tapper, till Plastforum.
För närvarande har Europa bara kapacitet att återvinna 25 procent av all plast från elektronik, men med den nya återvinningsanläggningen kommer den procentandelen att öka avsevärt, skriver Recipo i ett pressmeddelande.
-Vid anläggningen finns allt från shedders, kvarnar, tvätteri, sortering via densitetsbad, elektrostatisk sortering samt en kompounderingsextruder. Det är ingen personalintensiv process. Allting sker mekaniskt, säger David Hensher, kommunikationschef för Recipo, till Plastforum.
Hensher säger även att företaget kommer att sälja den kompounderade råvaran vidare.
-Vi försöker ompositionera oss så att vi kan erbjuda en helt cirkulär lösning till våra kunder, säger han.
Exakt vilka plastmaterial som Recipo kommer att få in för återvinning kommer att visa sig med tiden. Inledningsvis så kommer Recipo Material att ta hand om och och kompoundera ABS, PS samt ABS/PC - och sedan i egen regi sälja den vidare.
-Övrig inkommande WEEE-plast, vilken kan komma in i mindre fraktioner kommer vi att skicka för förbränning, men när vi blir varma i kläderna så kommer vi att titta även på dessa fraktioner, säger Josef Tapper.
Vi undrar hur företaget kommer att hantera och kunna särskilja svart plast.
-Merparten av den plast vi får in är svart eller mörkgrå. Det kommer vi inte att ha några problem med eftersom vi använder oss av elektrostatisk sortering, säger Tapper.
Genom att återvinna europeiskt avfall på europeisk mark säkerställer vi att producenterna ges möjlighet till bättre kontroll över miljöpåverkan och över hela produktlivscykeln, säger företaget.
I och med den nya återvinningsanläggningen ges Recipo möjlighet att arbeta direkt med producenterna – inte bara vid insamling av plastavfall från deras produkter, utan även för att producera plast för återanvändning, så att den kan föras tillbaka in i ett kretslopp.
Recipo grundades 2007 och ägs av flera olika hemelektronikföretag. Sedan 2019 har företaget insamlingssystem i Sverige, Danmark och Norge.