Matavfallspåsar i butik föll väl ut
Det ville kunderna gärna göra visade det sig, så nu blir matavfallspåsarna kvar i butiken.
– Testet har fungerat bra, så det här fortsätter vi med. Våra kunder har varit väldigt nöjda med papperspåsen. Ett plus är att kunna använda den två gånger, både till frukt och grön och till matavfallet, säger Joel Lundström, hållbarhetsansvarig för Ica Maxi Boglundsängen i Örebro.
För Örebro kommun handlade projektet om att se om kunderna väljer papperspåsen och sedan också använder den för att sortera ut sitt matavfall.
– Biogas, som alla bussar i Örebro går på, reducerar koldioxidutsläppen jämfört med fossilt bränsle med 80 till 90 procent. När man lämnar in ditt matavfall bidrar man alltså till lägre utsläpp och renare luft, säger Helena Lindström, enhetschef på Avfall, Tekniska förvaltningen.
Hon ser positivt på testet och betonar vikten av att den fruktpåse som saluförs som matavfallspåse måste tåla vätska och inte innehålla ämnen som är oönskade att sprida med biogödseln efter rötningen.
– För oss känns det viktigt att kunderna använder en påse som är trygg både som fruktpåse och matavfallspåse. Därför fortsätter vi att erbjuda kunderna den här papperspåsen, säger Joel Lundström.