Ska göra drivmedel av trärester
I måndags togs det första spadtaget till Pyrocells anläggning vid Setra Kastet sågverk i Gävle. Pyrocell ska framställa icke-fossil pyrolysolja som råvara för framställning av förnybara drivmedel.
– Bolaget blir därmed en viktig länk i värdekedjan från svensk skog till konsumentens tank, säger Pontus Friberg, styrelseordförande i Pyrocell.
Träindustriföretaget Setra och drivmedelsbolaget Preem samarbetar kring produktion av fossilfri pyrolysolja från sågspån genom det gemensamägda bolaget Pyrocell. I Pyrocells anläggning ska sågspån, en restprodukt i Setras industriella process, omvandlas till pyrolysolja. Pyrolysoljan ska sedn förädlas vidare till förnybar diesel och bensin vid Preems raffinaderi i Lysekil.
Det första spadtaget till Pyrocells anläggning togs endast i en liten skara på grund av läget med spridning av corona-viruset. Närvarande var Pyrocells styrelseordförande Pontus Friberg, Setras vd Katarina Levin samt platschefen på Setra Kastet Jonas Jadling. Landshövding Per Bill ser fram emot att få besöka anläggningen vid ett senare tillfälle.
– Vi välkomnar Pyrocells satsning och tycker det är fantastiskt roligt att de etablerar sig här i Gävle. Etableringen kommer att ge förutsättningar till ökad mängd fossilfria bränslen som i sin tur kommer visa på möjligheterna i vårt län och förutsättningar att delta i omställningsarbetet nationellt. Det innebär både arbetstillfällen samt ett stort intresse från klimat- och drivmedelsbranschen som ser en stor potential i den nya tekniken att framställa bio-olja från sågspån, säger landshövding Per Bill.
– Den här satsningen är ett led i Setras strategi att öka värdet och klimatnyttan hos våra produkter. Pyrocell utgör en viktig länk i värdekedjan för förnybara drivmedel. Genom kommersiell förädling av sågspån kan vi bidra till målet om fossilfria transporter i Sverige till 2030, säger Katarina Levin, vd för Setra.
Den banbrytande anläggningen ska producera runt 25 000 ton pyrolysolja, motsvarande 15 000 personbilars årliga bränsleförbrukning. Målet är att anläggningen ska driftsättas under fjärde kvartalet 2021.
– Restprodukter från våra svenska skogar innebär en unik potential som gör att Sverige på sikt kan bli självförsörjande på flytande drivmedel i stället för att importera 85 procent som vi gör i dag. Den här satsningen är en del i Preems ambition att tillverka 5 000 000 kubikmeter förnybara drivmedel år 2030 på våra raffinaderier i Lysekil och Göteborg, säger Petter Holland, vd för Preem.