Gröna innovationer får stöd av SCA
Forest business accelerator är ett program som stöds av SCA, IBM, Rise och Bizmaker, där unga nystartade företag kan få råd och hjälp med sina gröna innovationer. Syftet är att skapa nya innovationer och lösningar baserade på skog och digitalisering. I år är det fjärde gången som programmet genomförs och mycket handlar om att ta vara på rester som bark, ris och flis från skogsbruket.
– Årets deltagare arbetar inom flera intressanta områden, bland annat hur skogsindustrin kan ta vara på och öka värdet av sina restströmmar, säger Pelle Berglund, affärsrådgivare på Bizmaker och projektledare för Forest business accelerator, i ett pressmeddelande.
I år har fem innovationer från lika många nystartade bolag antagits. Deltagarna får nu bland annat möjlighet att testa och utveckla sina idéer tillsammans med SCA. De får också vägledning från Bizmaker och tillgång till branschspecialister, avancerade teknikplattformar. Framför allt ger programmet värdefulla nätverk för de nystartade bolagen.
Axel Häger är en av de antagna. Han utvecklar metoder för att ersätta plast och metall med biomaterial i konsumentprodukter.
– Jag är tacksam över att få delta i ett så bra program. Våra samarbetspartners har mängder av kunskap och breda kontaktnät som öppnar viktiga dörrar. Vi räknar med att kunna starta testförsäljning redan till vintern, utan acceleratorn hade det sannolikt tagit betydligt längre tid, säger Axel Häger.
– Vi ser fram emot att samverka med de antagna bolagen. Det är intressant med nya användningsområden för våra restströmmar. Ett spännande spår i årets program är hur dessa kan användas för vidare produktion av proteinkällor och utveckla framtidens livsmedelsförsörjning. Acceleratorn är ett bra sätt för oss att komma i kontakt med och främja nya teknologier, produkter och koncept för att utveckla och göra vår industri mer hållbar, säger Magnus Viström, innovationschef på SCA.
Innovationerna som antagits till Forest Business Accelerator 2020:
- Axel Häger (Östersund)
Biomaterial som ersätter ändliga råvaror som plast eller metall i konsumentprodukter. - Barktork (Örnsköldsvik)
Innovativ torkprocess för skogsindustrin som fördubblar energivärdet på restprodukten bark. - ForestXchange (Lidköping)
Molntjänst för skogsägare för ett lönsamt och hållbart skogsbruk med förmedling av ekosystemtjänster och spårbart virke från skogen. - Hugo Wikström (Härnösand)
Hållbar fiskodling som förser pappersindustrins biofilter med näring och samtidigt skapar renare havsmiljö. - Tebrito (Orsa)
Utvecklar storskalig automatiserad produktion av insekter för mat och foder, odlade på restströmmar från skogsindustrin.
Programmet startar i mitten på maj och pågår fram till november i år.