80 ton textilier sorterade
Målet var satt till sommaren 2020 och nåddes med marginal. Nu fortsätter arbetet med att rigga för än ännu effektivare sortering för framtiden.
- Sorteringsarbetet tar inte slut för att vi nått 80 ton, det är däremot en milstolpe för oss som visar att det vi gör ger mervärde för våra samarbetspartners, sägerMarkus Danell, verksamhetsledare på Wargön Innovation.
Det är inom ramen för projektet WargoTex Development som de 80 ton textilierna har sorterats till Röda Korsets butiker i Vänersborg, Trollhättan, Olskroken och Kungsbacka. Projektets huvudsakliga mål är att genom olika angreppssätt utveckla möjligheterna att bättre ta tillvara på de textila resurser som finns genom att bygga kunskap och teknik för storskalig sortering.
Sedan hösten 2019 står en automatisk sorteringsutrustning på plats i anläggningen. Under sommaren kommer den att utrustas med en scanner för sortering av textilier på fibernivå.
Idag görs det första urvalet manuellt där kläder skiljs ut från andra textilier så som dukar, lakan och filtar. I det andra steget finsorteras kläder i olika fraktioner med hjälp av sorteringsmaskinen medan hemtextilier och skrymmande textilier sorteras manuellt.
Teknikutveckling krävs för att möta nya mål
I Sverige samlas det idag in cirka 38000 ton textilier per år. Av dessa är det 6 - 7000 ton som sorteras på flera olika mindre anläggningar och ett fåtal större runt om i Sverige. Med utgångspunkt i att textiltillverkning är en stor belastning för miljön har Naturvårdsverket satt tydliga mål för år 2025, att mängden textilavfall ska minska till mindre än hälften (från 8 till 3 kg per person) och att större delen (90 procent) ska återvinnas eller återanvändas. Det betyder att Sveriges insamlade volym ska ökas till cirka 85000 ton per år.