PVC-branschen närmar sig cirkulärt mål
Den europeiska PVC-branschens frivilliga åtagande för en hållbar utveckling, VinylPlus, återvann 771 313 ton PVC under 2019, vilket motsvarar mer än 96 procent av målet för 2020, vilket är satt till 800 000 ton.
PVC-branschen är därför på god väg att även uppnå det nya målet för år 2025, vilket är än mer utmanande när det gäller att uppnå en cirkulär ekonomi.
Det nya målet är ett åtagande kopplat till EU-kommissionens initiativ Circular Plastics Alliance som ska öka återanvändning, återvinning och användning av återvunnen plast.
Den europeiska PVC-industrin har genom sitt frivilliga åtagande återvunnit 5,7 miljoner ton PVC sedan starten år 2000. Det har minskat utsläppen av koldioxid till atmosfären med 11,4 miljoner ton.
Som svar på EU-kommissionens upprop om att hela plastindustrin ska förbinda sig att öka återvinningen, har Vinylplus åtagit sig att återvinna minst 900 000 ton PVC per år till nya produkter fram till 2025. Därigenom har branschen säkerställt sin plats i arbetet för att uppnå EU:s handlingsplan för en cirkulär ekonomi och ambitionerna med EU-kommissionens initiativ Circular Plastics Alliance, som inrättades 2019 för att samarbeta om ökad användning av återvunnen plast.
PVC kan återanvändas och återvinnas flera gånger utan att förlora sina väsentliga egenskaper. Att återvinna detta material är en viktig del i det frivilliga åtagandet Vinylplus för hållharhet och corkulär ekonomi. Återvinningsarbetet förstärks av spårbarhets- och certifieringssystemsom garanterar säkerheten och kvaliteten på det återvunna materialet och processerna.
Vinylplus representerar över 200 företag som tillverkar PVC-råvara, additiv och PVC-produkter. Det samordnar även ett nätverk med cirka 170 återvinningsanläggningar.
Källa: VinylPlus, Ikem