Bioplast utvunnen av kaffesump
Forskare vid Yokohama National University har analyserat cellulosa-nanofibrer från kaffesump och identifierat dem som en livskraftig ny råvarukälla för bioplast.
Den internationella kaffeorganisationen rapporterar att mer än sex miljoner ton kaffesump genereras över hela världen. Eftersom cellulosa nanofibrer bildar byggstenar i plastråvara så skulle dessa härledda från kaffesumpen, kunna omvandlas till biologiskt nedbrytbara plastprodukter, menar forskarna.
Forskarteamet, lett av Izuru Kawamura, docent vid Graduate School of Engineering Science, har försökt bygga vidare på tidigare studier om att härleda cellulosa nanofibrer från kaffesump. Efterfrågan på cellulosa nanofibrer har ökat på senare år eftersom den globala industrin insett att dessa är miljövänliga och på ett hållbart sätt kan användas för att producera plast.
YNU-forskarna har utfört experimentet med att separera cellulosa-nanofibrer från kaffebönornas cellväggar genom katalytisk oxidation.
Kawamura hoppas nu att cellulosa nanofibrer snart kommer att spela en avgörande roll inom bilindustrin, som ett lättviktssubstitut för plast och stål i bilkarosser. Med strängare restriktioner gällande utsläppsnormer kommer efterfrågan på lättare bilar att öka, vilket kommer att göra cellulosa nanofibers till en värdefull handelsvara.
Källa: Bionanotechnology
Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.