Återvinner metaller tillsammans
På årets digitala Automation Summit bjöds det på flera case från processindustrin. För konferensen vill samla företagare, forskare och myndigheter för att diskutera och dela med sig av hur vi kan göra industrin både smartare och mer hållbar.
Konferensen gav tillfälle att dela med sig av sina erfarenheter i diskussionsforum och att ta del av andras erfarenheter genom case, presentationer från processindustrin.
Ett av casen i år hette: Återvinning av metaller och presenterades av Märta Bergfors från Stena Metall, Lena Delbom från ABB och Johnny Larsson från Combitech.
Märta Bergfors inledde och berättade att samarbetet mellan ABB, Combitech och Stena Recycling fokuserar på att cirkulera mer material från ett av samhällets svåraste avfallsflöden - det komplexa skrotet.
Målsättningen med projektet är ökade återvinningsgrader och resursoptimering.
- Ett lyckat projekt skulle innebära att vi kan producera 3500 ton ytterligare återvunnen aluminium per år. Det skulle innebära koldioxidbesparingar på dryga 45 tusen ton.
- Med hjälp av nyutvecklade mätmetoder vill vi kunna kvalitetsbestämma den återvunna produkten och ge köparna en mer korrekt innehållsförteckning av det återvunna materialet. Detta är något som efterfrågas allt mer, fortsatte Johnny Larsson.
Det komplexa avfallsflödet kommer från kommunala återvinningsanläggningar, industriavfall och skrotade bilar.
- Det är ett komplext material och här använder vi avancerade metoder för fragmentering och sortering för att kunna producera återvunna råvaror av god kvalitet, sa Märta Bergfors.
Och det finns gott om utmaningar när det gäller att öka återvinningsgraden inflikade Lena Delbom.
- Det är som sagt en enorm variation i inflödet och det saknas ofta också information om vad skrotet egentligen består av. Det här är också skrot som kommer från otaliga leverantörer och som kan ha många år på nacken.
När skrotet väl har fragmenterats och grovsorterats går det vidare för ytterligare förädling.
- Det är här projektet har sitt fokus. I förädlingen av de ickemagnetiska metallerna. Här bygger vi upp en testmiljö i produktion där innovationerna kan utvecklas och verifieras, berättade Märta Bergfors.
Återvinningsindustrin har på grund utav den heterogena råvaran en relativt låg automationsgrad idag.
- Med tanke på de stora variationerna så kan traditionell automatisering, robotisering och digitalisering inte införas rakt av. Vi vill därför sätta en helt ny standard för industrialiserad återvinning, sa Johnny Larsson.
- Vi undersöker och testar hur etablerade digitala lösningar för processindustri och tillverkande industri kan kombineras med senaste teknik för att skapa nya lösningar som fungerar för återvinningsbranschens behov. Och målet är en helintegrerad systemlösning för bättre beslutstöd och bättre uppföljning, sa Lena Delbom.
- En digitaliserad värdekedja behövs. Det behövs för att vi ska hitta lösningar där kundens behov och krav på de återvunna materialen får stå i fokus, avslutade Märta Bergfors.
- Samarbetet ger oss en unik möjlighet att utforska hur vi med hjälp av innovation kan använda sensorer, maskininlärning och digitala plattformar för att utveckla de lösningar som behövs för återvinningsindustrin. Ett särskilt stort fokus kommer att läggas på utvecklingen av kontinuerliga mätmetoder som kommer att vara en viktig förutsättning för innovationerna som vi har nämnt ovan, avslutade Johnny Larsson.
- Vi är mitt inne i en väldigt givande process där vi får ökad förståelse för de utmaningar och möjligheter som finns inom den cirkulära ekonomin. Genom att skapa en modell för digitalisering, automation och datadelning vill vi som sagt skapa en ny standard för industrialiserad återvinning. Det här gör vi för Stena Recycling men vi gör det också för Sverige och för en global marknad. Framförallt gör vi det här tillsammans, avslutade Lena Delbom.
Automation Summit arrangeras sedan år 2013 av Svenska Mässan, Automation Region, IVA Smart Industri samt det strategiska innovationsprogrammet PiiA Processindustriell it och automation, PiiA.