23948sdkhjf

Industriellt pilotprojekt kring aluminiumåtervinning

Nu startar Hydro och det cirkulära start up-bolaget Nuvosil ett pilotprojekt som ska hitta en ny teknik för återvinning av aluminum och kisel. Målet är att minska processkostnader och att återvinna med upp till 90 procents lägre energiförbrukning.

I Hydro och Nuvosils nya pilotprojekt för en mer hållbar aluminiumåtervinning är kärnelementet en enhet för skruvextrudering av metalliska material. Under projektet ska bolagen både bygga, testa och sträva mot att kunna presentera tekniken i en kommersiell skala.

Vi är mycket uppmuntrade till att starta industrialiseringen av Hydros skruvextruderingsteknik som har testats i en rad FoU-projekt i nära samarbete med NTNU i Trondheim, säger Trond Furu, forskningschef på Hydros teknikkontor.

Den nya tekniken i Hydro och Nuvosils pilotprojekt ska testas antingen i en eller flera av Hydros anläggningar i Norge, och de som ska arbeta med själva produktionen är Hydro Circal.

Projektet kommer att vara uppdelat i två områden. Det ena ska fokusera på återvinning av aluminiumskrot från gjuterier och från tillverkning av relaterade produkter som till exempel bilfälgar. Det andra ska fokusera på återvinning av aluminiumskrot med kisel som till exempel kommer från produktionen av solpanelsskivor.

Båda ska använda sig av Hydros extruderingsprocess där skrotet matas in i en skruvdriven strängsprutningspress.

Projektet har fått stöd av partnerna NTNU, SINTEF, Cemtec och Reifrnhauser i det så kallade LER-projektet. I LER-projektet verifieras LER-processen på en extrudering vid NTNU, här i laboratoriestorlek. Det här projektet har i sin tur fått finansiering av den norska statliga enheten Enova.

Vi är mycket nöjda med stödet från Enova. Även med LER-teknikens mycket lovande operativa och ekonomiska utsikter har Enovas ekonomiska bidrag och riskdelning varit avgörande för förverkligandet av detta projekt, säger Bjørn-Olav Brelin, vd för Nuvosil.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109