Gemensamt projekt för effektivare återvinning
Tillsammans med Semcon och Rise kommer FTI nu att ingå i ett forskningsprojekt med målet att skapa en effektivare hantering vid återvinningsstationer.
När återvinningsmaterial hamnar på fel plats medför det problem som i sin tur leder till ökad energianvändning i insamlings- och återvinningskedjan framåt. Detta är något som Lotta Svärd, industri- och servicedesigner på Semcon började fundera över, och som nu lett fram till forskningsprojektet ”Tjänsteinnovation inom återvinning ur energisynpunkt”, förkortat Tjårven.
- När jag jobbade hemifrån under 2020 och gick lunchpromenader började jag fundera på återvinningsstationerna i mitt område. Varför ser de ut som de gör och varför fungerar inte återvinningen bättre? Kan ett annat upplägg få effekt på nedskräpning och felsortering?, säger Lotta Svärd i ett pressmeddelande.
Projektets mål är att minska energianvändningen kopplat till materialinsamling vid återvinningsstationer. Genom en effektivare hantering som gör att folk återvinner mer, sorterar mer rätt och lämnar en mindre andel fel saker på återvinningsstationerna hoppas man kunna se energivinster i andra delar av förpackningars livscykel. Projektet ska undersöka vad som skapar problemen och därefter försöka adressera detta. Genom produkt- och tjänsteutveckling kommer olika förändringar att göras vid återvinningsstationer för att forskningsgruppen ska kunna testa och mäta vilka förändringar som faktiskt gör skillnad. Det kan till exempel handla om tydligare information, nya sorteringskärl eller digitalt informationsstöd.
- Genom att utgå ifrån människors beteenden och behov vill vi tillsammans få till en effektivare hantering som gör att folk återvinner mer, sorterar rätt och inte lämnar fel saker på återvinningsstationerna, säger Lotta Svärd.
Om projektet:
Forskningsprojektet Tjänsteinnovation inom återvinning ur energisynpunkt leds av Semcon, med FTI och Rise som deltagande parter. Projektet delfinansieras av Energimyndigheten och beräknas pågå cirka ett år. Starten gick i februari 2021.
Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.