Återvunna engångsförpackningar ökar tack vare pantsystem
En första analys över vilka resultat systemet uppnått har nu gjorts och resultatet är tydligt. Både insamlingsgraden och materialåtervinningen har ökat kraftigt. Andelen förpackningar som går till materialåtervinning har trefaldigats med pantsystemet.
– Det är fantastiskt att vårt system tillsammans med restaurangerna och deras gäster visat att det går att skapa betydelsefull förändring på kort tid. Om vi skulle haft motsvarande kvalitet i sortering och insamling på alla takeaway-förpackningar i hela Sverige hade vi kunnat spara in mer än 15 000 ton koldioxid, säger Jon Haag, chief circular officer på &Repeat.
Takeaway-förpackningar är det svenskar är sämst på att återvinna. Därför är det viktigt att visa att det med rätt system och incitament går att åstadkomma stor förändring på kort tid.
– Vi vill få till en ”blueprint” i Stockholm och Sverige för hur snabbt det går att förbättra återvinning av en produktkategori som tidigare har haft en väldigt låg återvinningsgrad.
– Genom vårt pantsystem har vi hittat en effektiv lösning för att incentivera till bättre återvinning. Vi tror att detta är mycket effektivare än att lägga en bred skatt på något som många människor är beroende av, och som det inte finns bra alternativ till. Om vi och våra kunder på så kort tid kan se en trefaldigad återvinningsgrad och att vår fraktion till mer än 90% går till materialåtervinning har vi redan bevisat värdet av ett pantsystem, säger Tor Espen Steinvik, vd och medgrundare av &Repeat.