23948sdkhjf

Kretslopp sluts med nytt toalettsystem

På VA Syds huvudkontor installeras nu ett innovativt toalettsystem.

Det nya med systemet är att det torkar urinen till en torr växtnäring, direkt under toaletten. Genom att sortera ut urinen kan det mesta av näringen återvinnas ur avloppet. Forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har arbetat fram det nya systemet, som ska testas i Malmö och Lund, inom projektet REWAISE (REsilient WAter Innovataion for Smart Water Economy).

I urinen finns cirka 75 procent av den växtnäring som lämnar hushållen via avloppet. Genom att sortera ut urinen direkt i toaletten och torka det till ett pulver istället för att späda ut det i ledningarna till avloppsreningsverket, så kan näringen gå direkt tillbaka till kretsloppet och användas för växter och odling lokalt.

−VA Syd vill vara en testbädd för innovativa lösningar, bland annat för att öka återvinningen av växtnäring. Vi ser att det finns ett stort behov av att testa nya avloppslösningar och som stor VA-aktör har vi en viktig roll att spela här, säger Helena Norlander, utredningsingenjör på VA Syd och teknisk projektledare för REWAISE.

Urinen torkas alltså till ett pulver som är stabilt och lagringsbart till odlingssäsongen.

−Vår teknik är den första i sitt slag som omvandlar alla näringsämnen från urinen till ren, torr växtnäring. Dessutom gör vi det direkt under toaletten. Det finns inget behov av att ändra ledningarna i fastigheten, vilket gör det möjligt att installera systemet i både nya och gamla fastigheter. Steget från utveckling i vårt labb på SLU till den första implementeringen av prototypen är avgörande för att vi ska kunna skala upp vårt arbete, säger Jenna Senecal, forskare och medutvecklare av tekniken på SLU.

Den första prototypen av toalettsystemet kommer nu att installeras på VA Syds huvudkontor i Malmö, för test och utvärdering. Under 2021 kommer ytterligare två toaletter installeras i stadsutvecklingsområdena Brunnshög i Lund och Sege Park i Malmö. Forskarna tar nu tekniken vidare genom sitt startföretag, Sanitation360, tillsammans med designföretaget EOOS Next. Forskarna fortsätter att arbeta med att utveckla systemet och torktekniken för kommersialisering.

Källa: Pressmeddelande

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079