23948sdkhjf

Återanvända makadam?

Tester pågår – kan spårvägsmakadam återanvändas? – Hittills ser det väldigt lovande ut.

Stenmaterialet under spårvägsrälsen lever ett hårt liv – det slits och packas ihop och det blir sättningar i marken.

Materialet måste därför bytas ut med jämna mellanrum. Den gamla makadamen har hittills deponerats eller använts som konstruktionsmaterial på deponier.

Nu hoppas man kunna hitta fler användningsområden – genom att sortera och tvätta materialet.

Det är avfalls- och återvinningsföretaget Renova Miljö, Trafikkontoret och Göteborgs Spårvägar som i ett gemensamt projekt vill undersöka om och i så fall hur makadamen under spårvagnsrälsen kan återanvändas.

– Det skulle spara både deponivolym och jungfruligt bergmaterial, och bidra till en mer cirkulär masshantering. Dessutom kan det bli ekonomiskt lönsamt, säger Nanna Bergendahl, Miljö- och utredningschef på Renova Miljö, i ett pressmeddelande.

Utbytt makadam från spårarbeten i centrala Göteborg sorteras och tvättas därför på Fläskebo avfallsanläggning i Landvetter – redan i höstas kördes de första lassen dit, totalt 650 ton från ett spårbyte i Örgryte.

Materialet siktades och tvättades– för att få bort stoft och föroreningar, och få materialet i rätt storlek.

Enligt pressmeddelandet är nästa steg ett packningstest som Trafikkontoret ska göra.

Tanken är också att den bortsorterade asfalten ska komma till nytta – Renova Miljö vill krossa den och skicka den vidare för återvinning.

I sommar ska företaget ta emot makadam från ytterligare tre spårarbeten och projektet pågår året ut.

–  Vi hoppas förstås att resultatet blir så bra att återanvändningen av makadam blir permanent. Hittills ser det väldigt lovande ut,  säger Lisa Bindgård, Miljöutredare på Renova Miljö som håller ihop projektet, i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.787