23948sdkhjf

Rester från massaindustri blir värdefull kemikalie

Nytt projekt omvandlar fiberrejekt från masssaindustrin till insatsvaran etylklorid hos kemiindustrin.

Fiberrejekt är en sidoprodukt på de flesta massabruk och används vanligtvis för intern energiproduktion. Samtidigt används etylklorid idag inom kemiindustrin som insatsvara, bland som reagens i produktion av förtjockningsmedel i färg. I det branschöverskridande samarbetet mellan Domsjö Fabriker, Rise, Sekab och Nouryon i EU-projektet paperChain, har man nu lyckats framställa fossilfri etylklorid från fiberrejekt för användning i kemiindustrin.

David Blomberg Saitton på Rise har varit projektledare för det här delprojektet och ser stor potential i den nya tekniken.
– Det känns fantastiskt att vi kunnat samla flera industriparter i ett gemensamt projekt där vi utvecklat en ny process baserat på en restström från massatillverkningsprocessen för produktion av ett cellulosaderivat. Projektet är mångfasetterat och samarbetet mellan alla aktörer i projektet har varit en grundförutsättning för att lyckas. Vi har gjort stora framsteg under projekttiden och har intentionen att fortsätta utvecklingen för att nå ända fram till en investering i tekniken.

Till följd av produktionsprocesserna på Domsjö Fabriker genereras årligen cirka 20 000 ton fiberrejekt, som främst består av cellulosa och hemicellulosa. Fiberrejektet kan omvandlas till etanaol som i sin tur är råvara för att tillverka etylkloriden.

För Nouryon, som utvecklar specialkemikalier för en mängd olika industrier världen över, innebär den nya tekniken möjlighet att byta ut tidigare fossilbaserade komponenter till fossilfria alternativ. Etylklorid används idag exempelvis som ett reagens i produktionen av ett cellulosabaserat förtjockningsmedel i färg.
– Nouryons strategi är att leverera innovativa och hållbara lösningar för samhällets behov, idag och i framtiden. paperChain passar mycket väl in i denna strategi, där Nouryon i Örnsköldsvik på sikt skulle kunna höja hållbarhetsstämpeln på sina produkter. Projektet är ett fint exempel på övergången mot en cirkulär ekonomi, där en restström förädlas till en värdefull kemikalie och leder till minskad förbrukning av fossila råvaror, säger Mikael Hörlin, avdelningschef process och kvalitetskontroll på Nouryon.

PaperChain, som är ett Horizon 2020-projekt är nu inne i sin slutfas. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078