23948sdkhjf

Fiskereturen tillbaka

Uttjänta och övergivna fiskeredskap som hamnar på fel ställen i haven och i vår natur är ett stort miljöproblem.

Redskapen bidrar till spridning av mikroplaster, kan snärja in fåglar och däggdjur och fortsätter att fiska under lång tid, så kallat spökfiske. För andra året i rad genomförs nu kampanjen Fiskereturen för att samla in fiskeredskap som riskerar att bli skräp.

Fiskereturen är ett projekt och en insamlingstjänst som erbjuder att ta emot uttjänta fiskeredskap som inte längre kan användas eller inte längre behövs för att sedan ta hand om dessa. 

 

Fyra organisationer står bakom initiativet: Håll Sverige Rent, Fiskareföreningen Norden, Båtskroten Sverige AB och Sotenäs kommun.

Förutom själva tjänsten ska Fiskereturen informera både yrkes- och fritidsfiskare om problemet med fiskeredskap som hamnar i haven och om vikten av att använda uttjänta fiskeredskap som resurs så de kan få nytt liv.

- Kvarlämnade fiskeredskap är ett miljöhot. Fiskereturen handlar om att färre redskap ska hamna på fel ställen och fler redskap ska gå till återvinning, säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, och fortsätter:

- Nytt för i år är att insamlingen sker fler platser. Vi har bland annat ett nära samarbete med Trosa kommun för att samla in uttjänta fiskeredskap.

 

Under 2020 samlades det in 134 ton uttjänta fiskeredskap för omhändertagning och återvinning genom Fiskereturen runt om i hela Sverige. Totalt på Sotenäs marina återvinningscentral samlades det 2020 in 176 ton, då även inräknat spökredskap och strandstädad plast från andra insatser.

- Vi hoppas och tror såklart på att ännu fler lämnar in sina redskap i år. Vi vet att det finns många fritidsfiskare där ute som vi gärna ser återvinner i högre grad, avslutar Johanna Ragnartz.

Källa: pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078