De vann på Återvinningsgalan 2021! Uppdaterad med fler bilder
Närmare 200 personer var på plats när den tolfte Återvinningsgalan arrangerades och de fick se priser delas ut i sju kategorier, samt ta del av juryns speciella hedersomnämnande.
Stockholms stads miljöborgarråd Katarina Luhr ryckte snabbt in och höll galans invigningstal när Naturvårdsverkets gd Björn Risinger tvingades lämna återbud på grund av sjukdom, ett tal som blev mycket uppskattat.
Kvällens konferencier Lina Hedlund skötte sitt uppdrag med bravur och stod tillsammans med bandet Duo Jag dessutom för en mycket uppskattad underhållning i form av några riktigt bra sångnummer. Lina lyckades bland annat få hela auditoriet på fötter för en kort, men intensiv lektion i discodans, och bandet levererade inte bara en fantastisk version av Queens lika fantastiska låt Bohemian Rhapsody, utan också en hel räcka andra hits som fyllde dansgolvet.
Här presenterar vi nu vinnarna i de olika kategorierna:
Årets återvinningsinspiratör
Här vann Jane Olsson som med sitt koncept och butik Swop Shop har utvecklat en skalbar affärsmodell med potentialen att på allvar påverka vår konsumtion. Ett exempel på nytänk när det gäller konsumtion av kläder och prylar som kan användas i många andra tillämpningar. Prisutdelare var FTI:s vd Helena Nylén och Erik Elvingsson-Hedén från SB Insight.
Årets Innovatör inom avfall och återvinning
Vinnaren Helios Innovations har utvecklat en ny avsaltningsteknik som kan avsalta och rena havsvatten med hjälp av restvärme från tunga industrier, till exempel avfallsförbränningsanläggningar. Under optimala förhållanden kan industrier rena mer vatten än de förbrukar och leverera tillbaka värdefullt dricksvatten till VA-näten.
Prisutdelare var Lena Törnblom Ecke från Pinpointer och Maria Antonsson, ordförande i Stockholm Vatten och Avfall.
Årets avfallsbehandlare
Vinnaren Van Werven har byggt Sveriges största anläggning för återvinning av hårda plastmaterial. Sedan juli 2021 är anläggningen i Sexdrega komplett med tvätt- och kvarningskapacitet på 45 000 ton per år. Därmed finns utökade möjligheter att återvinna hårdplast som bland annat samlas in på kommunernas återvinningscentraler och från byggsektorn i Sverige istället för att materialet skickas utomlands. Prisutdelare var Patrik Wahlgren från Scanvaegt Systems och Fredrik Petterson, Stena Recycling.
Årets återanvändare
Utmärkelsen gick i år till IT-leverantören Inrego som jobbar med cirkulär ekonomi i praktiken genom att köpa in IT-utrustning som företag och myndigheter fasat ut. Prisutdelare i kategorin var Markus Asklöv från Movetech och Åsa-Britt Karlsson från tankesmedjan Fores.
Årets förebyggare
Vinnaren Accus har med sitt koncept Re:sign, en skyltportfölj med hållbara och cirkulära skyltar baserade på bra material- och miljöval, skapat skyltar som kan återanvändas, återtillverkas och återvinnas. Prisutdelare var Avfall Sveriges vd Tony Clark och Katarina Luhr, miljöborgarråd i Stockholms stad.
Årets cirkulära initiativ
Med ambitionen att vara sin sektors gemensamma arena och marknadsplats, och föra in cirkularitet och återbruk i stor skala inom ett område där det verkligen behövs, blev årets vinnare Centrum för cirkulärt byggande, CCBuild. Prisutdelare var Återvinningsindustriernas vd Viveke Ihd och Jakob Lagerkrantz, vd vid 2030-sekretariatet.
Årets Specialpris
Med motiveringen att mottagaren av Årets Specialpris lyckats lyfta frågan om nedskräpning högt upp på agendan och i sitt arbete belyser skräpet i vår närmiljö och det läckage från avfallshierarkin som nedskräpningen innebär, är Johanna Ragnartz, vd vid Håll Sverige Rent, en mycket värdig vinnare av Årets Specialpris. Prisutdelare var Joel Björnfot från Wistrand Advokatbyrå och Jerker Evaldsson, mediechef på tidningen Recycling.
Juryns hedersomnämnande
Juryns hedersomnämnande gick till Hervé Corvellec och hans forskarkollegor vid Lunds universitet för den granskning av avfallsförebyggande inom olika branscher de genomfört. Den visar att en normförändring behövs och att vi behöver gå från att betrakta förebyggande som krångligt och avfall som normalt, till att se förebyggande som den företagsekonomiska fördel det är och som det ledande förhållningssättet.
Juryn består av Peter Olofsson, chefredaktör Recycling, Viveke Ihd från Återvinningsindustrierna, Jon Nilsson-Djerf från Avfall Sverige, Jan Peter Bergkvist från Sleepwell samt Jan-Olov Sundqvist från IVL Svenska Miljöinstitutet (som tyvärr inte kunde vara med på årets gala.
Artikeln är en del av vårt tema om Återvinningsgalan.