Executive Forum kring textil
I vanlig ordning sattes temat med utgångspunkt i vinnaren av Årets Specialpris vid förra galan och då gick priset som bekant till SIPTex-projektet för automatiserad sortering av textil.
Konferensen inleddes av Stefan Poldrugac från Sysav som berättade vad som hänt under de nästan två år som gått sedan man fick utmärkelsen. Man är nu inne i den industriella fasen och sedan förra året är anläggningen SIPTex i drift hos Sysav i Malmö. Inom några år räknar man med att komma upp i en sortering av 25 000 ton textil per år.
På plats fanns även Linn Frisinger från Swedish Stockings, en svensk modeaktör med en tydlig hållbarhetsprofil. Företaget säljer strumpbyxor gjorda av återvunnet material, och vill gärna sätta press på övrig modeindustri när det gäller återvinning och hållbarhet.
I en inspelad presentation redogjorde Birgitta Losman, Högskolan i Borås, för det utredningsarbete hon utfört åt regeringen kring ett producentansvar för textil och från H&M deltog hållbarhetschefen Felicia Reuterswärd. Hon presenterade en lång rad åtgärder och visioner kring hållbarhet och klimatpåverkan som finns i koncernen. Bland annat avser man att ha 30 % återvunnet material i sina produkter till 2025, vilket kommer att bli en kraftig ökning från de ca 6 % det handlar om idag.
Magnus Fransson från Wargön Innovation informerade om ett annat sorteringsprojekt. Man har också en teknik för automatiserad sortering, men anslaget här är att sortera för återbruk, det vill säga att undvika att plagg som skulle kunna säljas som second hand går till återvinning. Här använder man sig av automatisering med stöd av AI.
Sist ut var Laura Linnala från SIS som talade om hur viktigt det är och kommer att bli med standardisering när textil ska bli cirkulärt.
Artikeln är en del av vårt tema om Återvinningsgalan.