23948sdkhjf

Gammalt blir nytt när schaktmassor återvinns med el

Allt fler företag satsar på cirkulär produktion och återvinning. I Gävle hoppas Skanska på att tre fjärdedelar av de inkomna överskottsmassorna ska kunna gå tillbaka till marknaden.

Vi har tidigare skrivit om att otydlighet och byråkrati är hinder för massåtervinning. Andelen som återvinns av de upp till 80 miljoner ton massor som genereras varje år uppskattas vara drygt två procent. I Skanskas bergtäkt i Sälgsjön utanför Gävle har man dock omfamnat omställningen från linjärt till cirkulärt. Sedan november tar de emot överskottsmassor som sorteras i ett hybridverk som kan gå uteslutande på el. 

– Idén om ett mer cirkulärt arbetssätt har funnits länge, men nu är det också prioriterat i hela organisationen. Allt bottnar i Skanskas mål om klimatneutralitet till 2045. Om vi ska nå dit måste vi ändra vårt mindset och se avfallet som en resurs, och det gäller inte bara oss på Skanska utan hela samhället, säger produktionschefen Robert Gunnarsson i ett pressmeddelande.

Hybridverket sorterar de inmatade massorna i tre delar, jord och sand, stenar och grus, samt större stenar, rötter och kvistar. Bergmaterialet krossas och går sedan tillbaka till marknaden. Robert Gunnarsson säger att en del fortfarande ställer sig tvivlande till det som inte är jungfruligt material.

– Men jag upplever att allt fler inser att vi måste återanvända de resurser vi har för miljöns skull.

Planen är att ta emot upp till 120 000 ton överskottsmassor per år och att 50 till 75 procent ska ut på marknaden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094