UPPDATERAD: Regeringens beslut om slutförvaret
Regeringen ger grönt ljus för slutförvaret av använt kärnbränsle.
— Vår generation ska ansvar för vårt avfall. I och med dagens beslut blir vi tillsammans med Finland världsledande på att ta hand om kärnavfallet på ett säkert sätt, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.
Hon säger att förslaget är väl utrett och att det finns förmåga att ta hand om materialet på ett säkert sätt.
— Vi säkrar att vi kan använda den befintliga kärnkraften i vår omställning i att bli världens första fossilfria välfärdsnation. Det är också ett viktigt steg för att på sikt säkra den svenska elförsörjningen, ekonomin och svenska jobb.
Beslutet kan ändras i framtiden om det kommer fram bättre tekniker.
— Om tidigast 70 år ska Regeringen besluta om det förvaret slutligen får förslutas.
Regeringens beslut innehåller ett antal villkor att slutförvar ska göras i enlighet med ansökan och med den metod som har beskrivts. Beslutet har villkoret att Strålsäkerhetsmyndigheten ska göra en fortsatt stegvis prövning, där kommande forskning och teknikutveckling kommer vara en del i den fortsatta processen. SKB ska även hålla årliga möten med berörda kommuner, organisationer och myndigheter.
Hon betonar att det är ett av de ärenden hos Regeringen som har mest omfattande bakgrundsmaterial och beredning. Hon tackar för alla synpunkter och arbete som lagts ned av många aktörer.
— Jag känner mig väldigt övertygad om att detta är rätt beslut.
Regeringen lämnar nu över ärendet enligt miljöbalken till Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt som ska lämna tillstånd och föreskriva närmare villkor för verksamheten. SKB har i och med regeringens beslut fått tillstånd enligt kärntekniklagen.
SKBs vd kommenterade beslutet:
– Det är ett historiskt beslut som ger SKB möjlighet att slutförvara det kärnavfall som vår generation har skapat. Det är ett mycket välkommet besked. Nu ser vi fram emot att genomföra Sveriges största miljöskyddsprojekt, säger SKB:s vd Johan Dasht.
Naturskyddsföreningen var däremot kritisk:
– Regeringen har idag fattat ett historiskt beslut och jag är rädd att de gjort ett historiskt misstag. Det är direkt oansvarigt av regeringen att säga ja till anläggningen för det extremt farliga kärnavfallet. Metoden att slutförvara avfallet med kopparkapslar har fått omfattande forskarkritik. Avfallet kan orsaka betydande miljöskador längs Upplandskusten – kanske redan efter några hundra år, säger Johanna Sandahl ordförande i Naturskyddsföreningen.
Kärnbränsleförvaret är tänkt att ligga i Söderviken nära Forsmarks kärnkraftverk. Här på cirka 500 meters djup planeras slutförvaret för cirka 12 000 ton använt kärnbränsle.
Förvaringen i kopparkapslar har i frågasatts av miljöorganisationer och vissa forskare då man menar att det krävs mer kunskap innan alternativet kan användas.
Missa inte vår artikel med mer info om bakgrunden och hur SKB ville utforma förvaret. Fördjupningsartikel