Stöttar investering i klimatsmart batteriåtervinning
Det är Energimyndigheten som beviljat 70,7 miljoner kronor i stöd för att investera i en batteriåtervinningsanläggning i Halmstad, som ska bidra till klimateffektiv återvinning av litiumjonbatterier.
Idag finns ett fåtal återvinningsanläggningar för litiumjonbatterier från hybrider och elbilar i Europa. Vid dessa anläggningar tillämpas så kallade pyrolösningar (smältugnar) med stora utsläpp av koldioxid till följd. I den nya satsningen ska Stena Recycling starta en ny verksamhet i anslutning till sitt battericenter i Halmstad med syfte att i högre grad kunna återvinna litiumjonbatterier med ny teknik.
I korthet bygger denna på att batterier mals ner i en syrefri miljö. Därefter följer en avancerad process för att separera de olika fraktionerna i syfte att återvinna värdefulla metaller. Ur den så kallade ”black mass”, som är en av fraktionerna från batterier, utvinns i nästa steg bland annat nickel, kobolt och litium. Potentialen för minskade koldioxidutsläpp med införandet av denna nya teknik uppskattas vara minst 25 000 ton per år.
–- Vi är väldigt glada över att Energimyndigheten har beviljat vår ansökan och ser det som viktigt och naturligt att vara med och bidra till att sluta kretsloppet för värdefulla material som finns i batterierna. Vi introducerar en avancerad teknik och det är spännande att vi nu bryter ny mark och sätter standarden inom batteriåtervinning. Målet är att vi ska ha anläggningen i drift under första kvartalet 2023, säger Fredrik Pettersson, VD för Stena Recycling Sverige, i ett pressmeddelande.
Projektet genomförs inom ramen för Industriklivet och området strategiskt viktiga insatser. Industriklivet utökades med detta område, vilket öppnat upp för stöd till fler typer av projekt, till exempel återvinning. Stena Recyclings projekt är det första rena återvinningsprojektet som beviljas stöd från Industriklivet.