Litium kan klassas som giftig – påverkar återvinning
Litium är en viktig beståndsdel i batterier, i allt från elbilar och datorer till mobiltelefoner. Men nu vill EU:s kemikaliemyndighet alltså stämpla metallen som giftig. För gruvor, batterifabriker och återvinningsanläggningar skulle klassificeringen innebära strängare krav på hanteringen av litium, så att den inte läcker ut i naturen.
– Litium går över från mammans blod till fostret och många studier tyder på att höga halter kan påverka fostrets utveckling. EU:s kemikaliemyndighet beaktar framför allt påverkan på fostrets hjärta, säger Marie Vahter, professor i miljömedicin vid Karolinska institutet till SVT Nyheter.
Hon fortsätter:
– Det är jätteviktigt att det används på rätt sätt, så att det inte kommer ut i miljön så som vi har upplevt med utsläppen av bly eller nu senast PFAS. Alltså att det går så långt att det nästan är omöjligt att backa tillbaka och minska exponeringen, säger Marie Vahter.
Däremot är flera branschorganisationer inom den europeiska litiumindustrin kritiska till förslaget. De har nyligen skrivit ett öppet brev till EU-kommissionen i hopp om att stoppa litium från att klassas som hälsofarligt. De menar att det inte finns tillräcklig grund för en sådan strikt klassificering.
– Det skulle få allvarliga konsekvenser för Europas förmåga att producera och upparbeta det litium som behövs för att nå våra tillverkningsmål för elbilar och batterier, säger Chris Heron, kommunikationschef på branschorganisationen Eurometaux till SVT Nyheter.
Ett slutgiltigt beslut om hur batterimetallen ska klassas har ännu inte tagits. Däremot väntas beslutet komma kring årsskiftet efter att EU-kommissionen förhandlat klart frågan med medlemsländerna.