Unik plaståtervinning invigs nästa vecka
Torsdag den 13 oktober är det dags för invigningen av Omni Polymers i Ängelholm. En anläggning som kommer producera högkvalitativ råvara i form av ett homogent polyolefingranulat tillverkat av flexibla plastförpackningar från svenska hushåll.
– Detta avfallsmaterial har tidigare bränts upp, men nu utmanar Omni Polymers användningen av jungfrulig plast i nya produkter. CO2-utsläppen är betydligt lägre och miljövinsterna är stora, säger Josef Tapper, VD för Omni Polymers.
Användning av plast fortsätter att öka men väldigt lite återvinns. Enligt Naturvårdsverket förbränns 87% av plastavfall. Bara i Sverige beräknas cirka 9 miljarder kronor i materialvärde gå förlorade årligen.
Användning av återvunna polymerer handlar inte bara om ansvarsfull hantering av återvunnet material, det minskar också CO2-utsläpp och energianvändning. Det hjälper företag att nå hållbarhetsmål och förekomma statlig lagstiftning om utökat producentansvar. Dessutom bidrar det till ett minskat beroende av importerade råvaror, förkortar leveranskedjor och sänker de totala kostnaderna.
– Vi vet alla vid det här laget att utvinning och bearbetning av olja för ny plastproduktion i längden är ohållbart och i slutändan skadar vår planet. Och på dagens marknad gör konsumenterna smartare och mer hållbara val. Därför är det helt logiskt att använda befintligt, tidigare oönskat, material, säger Josef Tapper, VD för Omni Polymers.
Företaget kommer närmast att utöka produktionen i Ängelholm och utnyttja anläggningens fulla potential i takt med att efterfrågan på återvinningsprocesser och återvunnet material växer.
– Det finns ett stort intresse inte bara i Sverige utan även i Norge och Tyskland för denna typ av tillverkning, säger Josef Tapper, VD för Omni Polymers.
Investeringen uppgår till totalt 80 miljoner kronor med bidrag från Klimatklivet, Naturvårdsverkets program för att minska CO2-utsläppen. Satsningen är även sponsrad av Nestlé. Omni Polymers ägs av TMR Gruppen och Plastonomy AB.