23948sdkhjf

Miljösmart demoanläggning ska återvinna textil

Re:newcell är ett innovativt företag som vill ta tillvara på textilier och därmed öka livslängden på materialet och återanvända det i sin process upp till sju gånger. Nu meddelar företaget att de öppnar en testanläggning vid Akzo Nobel i värmländska Kristinehamn.
- Det finns cirka 90 miljoner ton textilier i världen. I takt med att befolkningen ökar växer även efterfrågan och behovet av textil. Man beräknar att den växer med 3-4 procent per år, säger Henrik Norin från Re:newcell.

Re:newcells idé bygger på att man tar tillvara på textilier, bland annat från produktionen inom textilindustrin som uppskattas ha ett spill på cirka tio procent, och återvinner den. I nuläget är det bomull som man tar tillvara.

- På ett väldigt förenklat sätt kan man beskriva det så här; textilen stoppas ner i ett bad som kan liknas med ett massabruk. Vi tar bort de kemikalier vi inte vill ha, i nästa steg tar vi vara på cellulosan, varpå den torkas, säger Norin.

Den textilmassa som företaget producerar ska sedan kunna gå rakt in i kundernas processer.

- Vi har lyckats på labbnivå, där vi varit sedan 2012 ungefär. Nu känner vi oss rätt klara där så demonstrationsanläggningen är nästa steg.

Redan nu finns det flera anläggningar som återvinner textilier och tar fram mekanisk massa. Fast Re:newcell menar att man med deras teknik och metod ska kunna tillverka kläder som till 100 procent består av återvunnen textil, inte bara en del procent. Och det är detta som sägs göra Re:newcells demoanläggning unik.

- Det är den första anläggningen i världen i sitt slag, menar Norin.

_ Det är som i pappersindustrin. Som med finpapper tror vi att man kommer kunna återvinna materialet upp till sju gånger, berättar per Olofsson från Re:newcell.

- Vi räknar med att börja testköra om ett år. Vi kommer testa olika kvaliteteter, olika råvaror, se vad som påverkar fibrerna och hur. Vi kommer bland annat titta på torrstyrka/Vätskestyrka, långa och korta fibrer osv, säger Olofsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063