NSR-VD: Förslaget en utvecklingsinjektion för branschen
Kim Olsson tar emot förslaget med stort intresse.
- Det är ett tydligt ställningstagande för ett mer kretsloppsbaserat Sverige från regeringens sida. Förslaget ligger i linje med den verksamhet NSR redan idag bedriver tillsammans med ägarkommunerna i nordvästra Skåne. Redan för 15 år satsade regionen för att utveckla mer effektiva kretslopp genom att införa fastighetsnära insamling såväl för villahushåll som flerfamiljsbostäder.
Nordvästra Skåne och NSR var bland de första i Sverige att möjliggöra fastighetsnära insamling vid fastigheten och idag har fem av sex ägarkommuner insamlingssystemet. I Helsingborg har 98 % av villahushållen fyrfackskärl.
Våren 2016 prisades regionens återvinningsarbete då NSR utsågs till Årets avfallsverksamhet av branschorganisationen Avfall Sverige. Samtidigt rankades Helsingborg som femte kommun i landet med lägst avgift för hämtning av hushållsavfall vid bostadsfastigheter enligt Nils Holgersson-rapporten 2016.
- Regeringens förslag på hårdare krav för materialåtervinning är en utmaning men samtidigt en utvecklingsinjektion i kedjan för material, produktion och återvinning. Faktum är att hushållens avfallsmängder till 50 % består av förpackningsmaterial vilket gör detta till ett naturligt steg framåt. Här finns möjligheter för utveckling som är intressanta för svenskt näringsliv, offentlig verksamhet och därigenom den internationella marknaden, säger Kim Olsson.
NSR har under de senaste åren NSR skiftat affärsmodell, från traditionell reaktiv avfallshantering till ett proaktivt förebyggande där det billigaste och mest miljösmarta avfallet är det som inte uppstår. Återvinningsanläggningen i Helsingborg är nu en arena för miljöteknik och regional utveckling. Konceptet, som kallas Vera Park, syftar till att vara ett kluster för cirkulär ekonomi och avfallsbransch i ett samarbete mellan näringsliv, akademi och offentlig verksamhet.
Bild: Kim Olsson, VD vid NSR. Fotograf: Rickard Johnsson/Studio-e CC (BY NC ND)